Prima pagină:


Descarcă »

Sondaj:

Credeţi că tricolorii au arătat altă faţă în meciul cu Franţa?

DA
NU

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Câmpia Islaz nr. 97A, Craiova
Telefon/Fax:
0251/413.100
0251/410.565
E-mail:


Trafic masurat independent prin SATI / BRAT

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


« Alte articole din categoria Sanatate

Ascultă-ţi inima!

Evaluarea durerii de inimă

Sanatate

Durerea cardiacă, situată în dreptul pieptului, este principala manifestare a uneia dintre cele mai răspândite şi periculoase boli - cardiopatia ischemică. Pentru că dureri la piept au foarte mulţi oameni şi pentru că acestea pot avea cauze dintre cele mai diverse, durerea de inimă a devenit unul dintre cele mai atent studiate simptome de-a lungul istoriei medicinei.

În cazul în care acuzaţi uneori o durere de piept, vă propunem un scurt test pentru evaluarea probabilităţii ca aceasta să fie de cauză cardiacă - răspundeţi cu da sau nu la cele zece întrebări prezentate mai jos:
1. Durerea pe care o resimţiţi este situată central, exact pe mijlocul pieptului?
2. Suprafaţa de proiecţie a durerii este mare, cât o palmă, uneori cuprinzând întreg pieptul?
3. Durerea are caracter de strângere, de apăsare, de greutate?
4. Un episod dureros durează peste două-trei minute, în general cinci-zece minute?
5. Localizarea, descrierea, durata şi caracterul durerii sunt aproape întotdeauna aceleaşi, foarte puţin variabile de la un episod la altul?
6. Durerea apare la efort fizic, în condiţii de stres emoţional excesiv sau la expunerea la frig, mai ales dimineaţa?
7. Simptomatologia este de obicei ameliorată de repaus sau de administrarea unor medicamente specifice - Nitroglicerină sau Nifedipină?
8. Durerea are aceeaşi intensitate, indiferent de schimbarea poziţiei, mişcarea toracelui, respiraţia adâncă sau palparea locului dureros?
9. Întruniţi minimum patru dintre următorii factori de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, fumat, diabet zaharat, vârstă peste 40 de ani, obezitate, dislipidemie, sedentarism, dietă nesănătoasă, stres, predispoziţie ereditară?
10. Aţi fost diagnosticat deja cu o boală cardiovasculară: accident vascular cerebral, arteriopatie periferică, infarct miocardic sau altă afectare de cauză ischemică?

Interpretare:
Dacă aţi răspuns „nu“ la toate întrebările prezentate sau aţi răspuns „da“ doar la una singură, puteţi sta liniştit: durerile pe care le resimţiţi nu vin de la inimă, ci au aproape sigur alte cauze: afecţiuni reumatismale ale coastelor, spondiloză cervicală, dureri ale muşchilor pectorali, nevralgie intercostală, traumatisme locale, fracturi costale, pneumonie sau altă formă de răceală, pleurezie, pericardită, afecţiuni ale sânului, nevroză, esofagită, ulcer gastro-duodenal, gastrită, colecistită, pancreatită etc.
Dacă aţi răspuns „da“ la două sau trei dintre întrebările de mai sus, probabilitatea ca durerea de piept să fie cardiacă nu mai este neglijabilă. Medicul dumneavoastră de familie vă poate ajuta să clarificaţi cauza acesteia, confirmând sau infirmând suspiciunea unei posibile afecţiuni cardiovasculare.
Dacă aţi răspuns „da“ la cel puţin patru întrebări, e posibil să aveţi cardiopatie ischemică. Cu cât numărul de răspunsuri afirmative este mai mare, cu atât probabilitatea prezenţei acestei boli este mai ridicată şi necesitatea unui consult medical este stringentă. Este bine să consultaţi medicul sau să vă adresaţi serviciului de urgenţă dacă aveţi o durere în piept, care prezintă caracterele tipice descrise mai sus, mai ales dacă întruniţi mai mulţi factori de risc cardiovascular şi aveţi peste 40 de ani. Nu vă bazaţi pe sfaturile pe care la primiţi de la vecini, cunoştinţe sau prieteni, nici chiar dacă aceştia sunt pacienţi „experimentaţi“ în domeniul bolilor cardiovasculare.
Insistăm asupra faptului că acest test nu se poate substitui în nici un fel unui consult medical şi rezultatul lui are caracter strict orientativ.
Dr. Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog


 
Castiga un calculator si 1000 de lei la Tombola Abonatilor. Click ca sa te abonezi la Gazeta de Sud »

 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Notează articolul.

Nota curentă: 5.0 din 10 voturi

Vizualizari: 408

Share

« Articolul precedent:
Genţiana, regenerantă şi detoxifiantă
Comentarii

Gazeta de Sud nu este responsabilă juridic pentru conținutul textelor de mai jos. Comentariile care conțin amenințări și cele vulgare, xenofobe sau rasiste nu sunt permise.
Mesajele care au autorul marcat cu roșu sunt scrise din redacția Gazeta de Sud.

 1. de CITIT:
   Semnalează nereguli »
  OK
  2009-08-28, 00:47:53 (adresa: 79.117.131.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Gazeta de Sud și pot fi publicate in ziar.Jiunimea Blog

Diverse:

Vremea:
Acum: 17°C.
La noapte: 12°C.
Mâine: 21°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR: 4.2434 lei
USD: 2.9572 lei

Film:

Recomandări TV:
Franta - Romania
TVR1 - Ora 21:45
O noapte la muzeu
HBO - Ora 21:30
Nici o vorba
Antena1 - Ora 20:30

Azi la Cinema:
Secret de familie   (Franţa, 2007, dramă, color, alb-negru)
Modern / 13:00 15:15 17:30 20:00
Curtezana   (Anglia-Germania, 2009, film romantic, color, 100 minute)
Patria / 14:00 16:30 19:00 21:15


Victor Sosea Design Blog
Dragos Gavrila Blog
Bogdan Danescu Fotojurnalism Blog
Alexandru Virtosu Blog
Surreal - Filozofie Urbana

Sumarul ediţiei:

Actualitate

Sanatate

Societate

Economie

Util si placut

Life & Style

Sport