Prima pagină:


Descarcă »

Sondaj:

Credeţi că Universitatea va învinge Gloria Bistriţa?

DA
NU

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Câmpia Islaz nr. 97A, Craiova
Telefon/Fax:
0251/413.100
0251/410.565
E-mail:


Trafic masurat independent prin SATI / BRAT

Acest articol contine 6 imagini:

» Elena a pierdut un rinichi. Acum, cel de-al doilea e bolnav şi el
» Fetiţa de trei ani a pierdut un rinichi la opt luni
» În perfuziile pe care le primeşte zilnic, copilul ştie că e apă
» Acum, Elena nu mai poate merge la grădiniţă
» Când e fotografiată, zâmbeşte şi se mişcă aşa cum a văzut că fac fotomodelele
» Copilului îi e dor de casă şi se roagă la Doamne Doamne să scape


Elena a pierdut un rinichi. Acum, cel de-al doilea e bolnav şi el

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


« Alte articole din categoria Societate

Rugă pentru viaţă

Societate - Clara STĂNESCU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Picioruşele ei sunt pline de semne, mâinile sunt înţepate repetat şi înnegrite de acele care îi coboară perfuzia în trupul firav, ce suportă citostaticele cu stoicism. Are trei ani şi un rinichi acoperit de o tumoră. Pe celălalt l-a pierdut la opt luni.

„Nu mai plânge. Vrei să te pup?“. Elena întinde braţele spre gâtul femeii care plânge încetişor. Nu-nţelege ce se întâmplă, ştie doar că pe mami o doare rău burtica şi trebuie să stea în spital, şi că ei, din când în când, o tanti vine şi-i pune apiţă printr-un tub subţire, cilindric, de plastic, ca o seringă din trusa ei de joacă şi agăţată cu ceva lipicios de încheietură. Mânuţele o dor de la înţepăturile de ac, care i-au lăsat semne întunecate peste tot. Când tanti în alb nu mai găseşte loc, caută pe picioare, aproape de degeţele. S-a săturat. Îi e dor de căsuţa ei şi, de multe ori pe zi, îi spune mamei că vrea să vină tati s-o ia de acolo.

Operaţia de gumiţă

S-ar juca. Îi plac telefoanele colorate pe care şi le-a atârnat de gât, strânge şi desface într-una, ca o doamnă din acelea de la televizor, un evantai pe care i l-a dat o femeie din salon. Când se plictiseşte, cere carneţelul să deseneze. „Ăsta e pinguinul Roxi“, spune mândră, aşteptând o laudă. Mămicii îi dau lacrimile din nou. „Pinguinul Roxi sunt eu...“. Paginile zboară una după alta... Gata! Nu mai vrea nici să deseneze. Coboară din pat şi porneşte desculţă prin salon. Roxana Stancu o roagă să se încalţe. E murdar pe jos. Fetiţa se răzvrăteşte la început, apoi o ascultă. Nu vrea să-şi vadă iar mama plângând. Se urcă înapoi în pat şi maieul care se ridică dezveleşte o cicatrice lungă, cât jumătate din mijlocelul ei. „E de la prima operaţie, când i-a fost scos rinichiul drept“, spune femeia. „A înghiţit gumiţă şi domnul doctor a trebuit să o scoată“. Fetiţa se uită spre ea, cu ochii mari, umbriţi dintr-o dată: „Mai am gumiţă? Să nu-mi mai dai gumă... ca să nu mă taie din nou şi să mă doară stomacul...“.

Revenirea


Uşa se deschide brusc şi o femeie intră plângând în hohote: „Are un nodul la subraţ! I-a ieşit un nodul...“. Se-ndreaptă spre fereastră, apoi se-ntoarce, într-o mişcare inconştientă, aproape fără sens. Se aşază pe pat, deznădăjduită, cu un soi de resemnare amestecată cu o înfrângere provocată de destin, încercând să evite privirea băieţelului ei. „Nu te speria, diagnosticul n-a fost stabilit încă“, încearcă s-o încurajeze Roxana Stancu. Micuţa Elena se uită o clipă la femeie, apoi se întoarce la telefonul cu care se juca. Ştie că pe mămicile din salon le dor burticile. O pată roşiatică i se întinde pe braţ. Se scarpină nedumerită. „Te-a muşcat ţânţarul, mami“. „De ce?“, întreabă firesc, aproape fără intonaţie. Roxana îi pregăteşte un tifon pe care-l îmbibă în spirt. „Din ăsta mă ustură?“, vrea să ştie copilul. Ultimele cinci zile a făcut citostatice încontinuu. A stat cuminţică, culcată pe pat, suportând perfuziile, înţepăturile, durerea. Ca în tot anul de după operaţie. Părinţii au crezut că scăpase, dar, în urmă cu o săptămână, burtica i s-a umflat din nou.

Un an de citostatice

Avea opt luni. Era un copil frumos, un pic dolofan, căci mânca mult, cu ochii mari şi guriţa rotundă. „Într-o seară, pe când îi făceam băiţă, mi s-a părut că are burtica, pe partea dreaptă, umflată. Şi parcă devenise dintr-o dată mai tare în partea aceea. N-am făcut nimic, dar a doua zi era la fel. Ne-am speriat şi am mers cu ea la doctor. Medicul de familie nu şi-a dat seama ce are, ne-a trimis să-i facem un ecograf. Rezultatul: nefroblastom sau tumoră Wilms. Rinichiul drept era înglobat în ea, nu se mai cunoştea, avea aproape 10 cm. În trei zile era pe masa de operaţie“, povesteşte sugrumată de lacrimi mămica Elenei. Burtica poartă şi acum urmele tăieturii de atunci. După incizie, copilul a rămas doar cu un rinichi. A urmat un an de stat prin spitale şi de cure cu citostatice. Apoi, controale la fiecare trei luni. Din septembrie până în vară, Elena a reuşit chiar să meargă la grădiniţă. Afară, la joacă, n-a ieşit prea mult, căci părinţilor le e teamă să nu se lovească sau să i se întâmple ceva rău. Cu câteva zile în urmă, însă, teroarea a reapărut. Burtica s-a umflat din nou şi a devenit mai tare. La ecograf, medicii i-au spus că rinichiul rămas s-a îmbolnăvit şi el.

Un sfat, o îndrumare, un ajutor


Trupul firav al copilului de trei ani a primit, timp de cinci zile, Vincristina şi Cosmogen. Medicul care o tratează, prof. univ. dr. Polixenia Stancu, şefa Clinicii de Pediatrie II a Spitalului de Urgenţă din Craiova, declară că, în această perioadă a tratamentului, un transplant renal este greu de realizat, deşi nu exclude soluţia în viitor. „Acum este devreme, dar, sigur, se poate ajunge şi aici. Deocamdată, însă, trebuie să urmărim reacţia la citostatice“. O parte din tratamentul prescris Elenei trebuie cumpărat din Italia. Pentru achiziţionarea lui, familia Stancu are nevoie de ajutor. Telefonul Roxanei - 0728/018.787 - este în permanenţă deschis pentru cei care pot să răspundă apelului familiei. „Nici nu ştim de unde să începem, la cine să apelăm, pe cine să întrebăm“, spune mama fetei. „Nimeni nu ne spune nimic concret: dacă Elena rezistă la citostatice, vedem ce putem face, dacă nu... o luăm acasă şi ne uităm la ea cum moare? Ce să facem?...“.

În cifre şi date

Tumora Wilms sau nefroblastomul este o tumoră malignă embrionară, care se situează între primele trei tumori maligne solide. Apare, de regulă, la copii cu vârste cuprinse între unu şi şase ani. Ea se manifestă de cele mai multe ori printr-o creştere în volum a abdomenului. În 4-5% din cazuri, tumora afectează ambii rinichi.
  
Articole proaspete scrise de tineri, pentru tineri. Descopera noua Jiunimea »

 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Notează articolul.

Vizualizari: 564

Share

Comentarii

Gazeta de Sud nu este responsabilă juridic pentru conținutul textelor de mai jos. Comentariile care conțin amenințări și cele vulgare, xenofobe sau rasiste nu sunt permise.
Mesajele care au autorul marcat cu roșu sunt scrise din redacția Gazeta de Sud.

 1. de michela:
   Semnalează nereguli »
  salve. am vazut articolul. locuiesc in italia . cum pot ajuta?
  2009-08-28, 02:16:29 (adresa: 93.39.97.*)
 2. de trotineta Fraud:
   Semnalează nereguli »
  Michela (?!!!) suna Ministerul Sanatatii si cere-i sa-si faca datoria! Apoi suna-l pe Base si injura-l! Apoi sun-o pe dna. Stanescu si stabiliti un program de facut freza impreuna!
  2009-08-28, 04:55:49 (adresa: 92.117.219.*)
 3. de PENTRU FRUSTRAT:
   Semnalează nereguli »
  Du-te si te impusca, imbecilule!
  2009-08-28, 09:20:12 (adresa: 86.123.97.*)
 4. de autor:
   Semnalează nereguli »
  dc putem sa o ajutam cum procedam? au nevoie de o anumita suma? exista vreu cont deschis unde putem sa donam?
  2009-08-28, 10:29:29 (adresa: 86.122.132.*)
 5. de Workclass:
   Semnalează nereguli »
  Asta nu este singura drama din spitalele din Romania unde copii, si nu numai, sunt lasati sa se stinga din lipsa banilor. Pentru ca in sistemul actulal asta primeaza: banul, capitalul, profitul si in nici un caz viata unui om care nu isi poate permite sa plateasca pentru a trai, mai ales ca este vorba de un copil. Nu de filantropie este nevoie; filantropia poate rezolva acest caz (ceea ce este foarte bine) dar nu poate rezolva toate cazurile. De accea avem nevoie de un sistem de sanatate in care asistenta medicala sa fie asigurata GRATUIT tuturor celor care muncesc, au muncit sau se pregatesc sa munceasca. Dreptul la viata, care este un drept fundamental, nu primeaza in fata capitalului.
  2009-08-28, 10:56:45 (adresa: 93.114.114.*)
 6. de Livas:
   Semnalează nereguli »
  Incerc sa ajut cu o recomandare. Luati bilet de trimitere de la medicul de familie al micutei si mergeti la Clinica Fundeni, Sectia Urologie, acolo aflati cum puteti sa ajungeti la domnul doctor Ionel Sinescu. Este o persoana care sigur va poate ajuta macar cu cateva informatii despre un transplant si de ce nu si in continuarea tratamentului Elenei.
  2009-08-28, 11:08:41 (adresa: 79.117.135.*)
 7. de Clara Stanescu:
   Semnalează nereguli »
  Multumim frumos. Orice sfat este binevenit. Pentru cei care pot oferi bani, exista doua conturi deschise, ambele la BRD Craiova: in lei - RO28BRDE170SV3552885 1700, pe numele STOIAN ROXANA (mama Elenei) si in euro - RO49BRDE170SV5439202 1700, pe numele STOIAN MARIN (tatal Elenei). De asemenea, pot fi utilizate si conturile Fundatiei Gazeta de Sud, deschise la Banca Unicredit Tiriac, sucursala Craiova. » CONT RON: RO74 BACX 0000 0030 2887 2000 » CONT EUR: RO47 BACX 0000 0030 2887 2001. De mentionat pentru cine se face donatia: numele fetitei - STOIAN ANDREEA NICOLETA (in articol, apare Elena, pentru ca parintii ii spun astfel, dupa nasa), CNP 6060621160063.
  2009-08-28, 12:55:55 (adresa: 193.230.152.*)
 8. de pt trotineta Fraud:
   Semnalează nereguli »
  cretinule
  2009-08-28, 13:14:20 (adresa: 217.156.65.*)
 9. de trotineta Fraud:
   Semnalează nereguli »
  daca aveti bani de "donat" si timp de pierdut mai bine militati pentru un sistem medical corespunzator! ce faceti voi aici e apa la moara banditilor care fura din banii acestor micuti.... si ai batrinilor care ne-au crescut! pt. 8: dobitocule! sic!
  2009-08-28, 23:01:17 (adresa: 92.116.75.*)
 10. de aldo moro:
   Semnalează nereguli »
  daca si la acest articol va balacariti...oare ce ati face de-ati fi in parlament?! mare e imparatia ta Doamne,de ce ai permis naturii sa se joace? o seara placuta tuturor.
  2009-08-28, 23:17:12 (adresa: 217.201.154.*)
 11. de mihaela:
   Semnalează nereguli »
  Ma doare sufletul cand vad si aud de copii bolnavi ca Elena si ma enerveaza la culme cand nu se poate face nimic sau si mai grav,nimeni nu face nimic! Cred ca toata lumea care a citit acest articol,a avut aceeasi reactie ca si mine! A da sfaturi in acest caz,este usor,dar stiu ca trebuie sa se faca ceva ptr. aceasta fetita,e prea mica sa moara in felul asta! Crucea Rosie nu ar putea sa se implice in acest caz?
  2009-08-29, 18:01:33 (adresa: 92.80.236.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Gazeta de Sud și pot fi publicate in ziar.Jiunimea Blog

Diverse:

Vremea:
Acum: 18°C.
La noapte: 17°C.
Mâine: 26°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR: 4.2157 lei
USD: 2.9351 lei

Film:

Recomandări TV:
Festivalul International de Circ de la Verona
ProCinema - Ora 19:00
Serviti, va rog!
Pro TV - Ora 20:30
S.W.A.T.
Pro TV - Ora 21:45

Azi la Cinema:
Vicky Cristina Barcelona   (Statele Unite ale Americii-Spania, 2008, film romantic, color, 96 minute)
Modern / 13:00 15:30 17:30 20:00
Şmecherii   (Polonia, 2007, dramă, color, 95 minute)
Patria / 14:00 16:30 19:00 21:15


Victor Sosea Design Blog
Dragos Gavrila Blog
Bogdan Danescu Fotojurnalism Blog
Alexandru Virtosu Blog
Surreal - Filozofie Urbana

Sumarul ediţiei:

Actualitate

Sanatate

Societate

Economie

Util si placut

Life & Style

Sport